Rustika surdegsbaguetter

Här kommer receptet på dessa goda baguetter jag gjorde i lördags.
Passar utmärkt till plockmat, buffebordet eller till skaldjurskvällen.
Tänk på att dessa ska jäsa i några timmar så förbered gärna på morgonen.

 
4 st baguetter
 
5 dl vatten
1/4 pkt jäst
1 påse surdeg råg
9-10 dl vetemjöl special
3 dl rågsikt
1 msk rörsocker
2 tsk salt
 
Gör såhär
 
Häll surdegen i en köksmaskin.
Häll i allt vatten och smula ner jästen.
Blanda så jästen löser sig.
 
Häll i rörsocker, salt, rågsikt och nästan allt vetemjöl.
 Arbeta degen i köksmaskinen i ca 5 min.
Låt sedan jäsa under bakduk i 3 tim.
 
Ta fram en plåt och lägg på ett bakplåtspapper.
 Ta upp degen på mjölat bord.
Dela degen i 4 bitar.
Vrid och forma till baguetter.
Rulla i rågmjöl och lägg på plåten.
Låt jäsa under bakduk i ca 1,5 tim.
 
Sätt ugnen på 250 grader.
Innan plåten med bröden sätts in så spraya eller skvätt lite vatten i ugnen så det bildas ånga. 
Sätt sedan plåten med baguetterna i mitten av ugnen.
Sänk värmen till 225 grader och grädda i ca 15 min.
Låt de sedan svalna på galler.