Morots och solrosbröd
Saftigt och gott bröd som ska kalljästa i minst tre timmar.
Saftig i mitten fast med hård skorpa ovanpå.
Detta bröd passar utmärkt att doppa i soppan, till frukost eller kvällsmackan😋

Ingredienser 2 limpor
1 pkt jäst
5 dl kallt vatten
1 dl olivolja
1 msk honung
1 msk salt
2 finrivna morötter
ca 10 dl vetemjöl
1 dl solroskärnor
1/2 dl linfrön
Gör såhär
Rör ut jästen i det kalla vattnet.
Tillsätt olivoljan, salt, honung och mjölet.
Lägg i de rivna morötterna och arbeta ihop till en deg. (gärna i en köksassistent)
Tillsätt lite mer mjöl om degen känns för lös.
Degen ska lossa i kanterna.
Lägg i solroskärnor och linfrön.
Arbeta ytterligare i några min.
Låt degen jäsa i bunken med plastfolie i kylskåp i ca 3 timmar.
Forma sedan degen till 2 st limpor och jäs i ytterligare 1 tim i rumstemperatur.
Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla bröden med lite kallt vatten precis innan de ska gräddas i ugn i ca 30 min.




